Thursday, 18 September 2008

Bashkësia Islame në Drenas, për konvertimin në fenë katolike të disa individeve të fshatit Llapushnik e quan provokim

Bekim Dobra

"Koha Ditore" Drenas, 18 maj - Disa banorë të fshatit Llapushnik të Drenasit para disa ditësh, në Kishën e Zojës së Bekuar në Letnicë, janë konvertuar në besimin katolikë. Madje ata pas marrjes së bekimit të këtij besimi,përmes mediave publike kosovare kanë shprehë deshirën që në fshatin e tyre te kenë edhe kishën që në këtë rajon të Drenasit ndertimi i një shtylle të besimit të till do t’i printe objektit katolik. Veprimet e këtyre banoreve të këtij fshati kanë nxitur reagime dhe përqamje fetare e shoqerore të treves etnike me shqiptar të Drenasit dhe besim mysliman . Pas publikimit të një deklarate të dhenë njërave nga mediat kosovare, Ismet Sopi ka thenë se konvertimit të tij i janë bashakngjitur edhe 32 bashkëfshatar tjer të këtij fshati që deri më tani feja e vetme në këtë fshat madje në terë Drenasin ka qenë feja myslimane. Sopi përmes kësaj deklarate nuk ka pranuar se kanë ndryshuar religjion, sepse veten e kanë konsideruar gjithmonë si katolikë të fjetur dhe se riti i besimit të tyre nuk është shfaqur deri më tani, ata kishin thenë se tani është momenti për t’i shfaqur ndjenja e tyre fetare të kahëmotshme dhe se numri 32 nuk është real, ai mundë te jëtë 320 apo të arrin në 3200 kishte thenë Ismeti. Konvertimin e këtyre fshatareve muk e kanë mirëpritur qytetaret e shumtë të kësja ane. Ata në heshtje flisnin njëri me tjetrin për ketë “të papritur” në këtë komunë. Një i moshuar nga Drenasi rreth 80-ve, Jupë Hasi tha se “feja është shprehje e pa imponueshme, mirëpo ne brengosemi se ky grup individesh mund të ketë ndonjë prapavi tjeter”tha Jupa dhe shtoi se në këtë komunë nuk mban mend as gjysherit të kenë përmendur ndonjë familje të këtij besimi, “Drenasi për disa shekuj muj me than nuk mban mend të këtë pasur familje të besimit katolik” tha Jupa. Këtë iniciativë Bashkësia Islame e Drenasit e quan provokim për popullat dhe habi. Ata menjeher pas rastit kanë dal më një reagim dhe i kanë drejtuar edhe të gjitha institucioneve të Republikës më te re në botë Kosovës. Kryetari i BI-së në Drenas Mulla Osman Musliu përmes kësaj deklarate ka potencuar se inicimi për ndertimin e kishës në fshatin Llapushnik është se pari kundër gjithë fshatareve të këtij fshati, pasi që në atë vend nuk ka besmimtar te atij riti, ky është provokim, aq më tepër kur nuk ka as kuadër e as vend, thuhet në këtë reagim të BI-së. “Ndertimi i një objekti fetar pa besmitar të atij besimi, në mesin e besmtareve të një besimi tjetër (mysliman) është elemtent destabilizues i vlerave tona të tolerances së shkëlqyeshme ndërfetare” ka thenë mulla Osmani dhe ka shtuar se e drejta e besimit është e drejt e gjithsecilit individ, madje as feja islame nuk njeh imponime e as dhunë në fe, islami parnon edhe fet tjera, por ne jemi të shqetësuar kur besimi e feja politizohen e përdoren për qellime të ulëta e të dyshimta, tha Osmani dhe ju ka berë thirrje qytetareve që të mos bien pre e manipulimeve dhe spekulimeve siç i quan ai të njerezve që nuk dihen as në agjend të kujt janë. Osmani madje i ka kërkuar edhe Bashkësisë Katolike që të mos vihen në lajthitje nga këta njerez të dyshimt. Sipas disa burimeve brenda BI-së në Drenas than se ky grup qysh para dy viteve ka filluar të merreshin më ketë rit në heshtje dhe se në KK kanë kërkuar të ju lirojn tokë për vënien e një kishe në mes të fshatit Llapushnik. Edhe zyrtar komunal kanë pranuar se ish-udheheqesia e atëhershme në vitin 2006 ka pasur në sirtarin e tyre një kërkes për ndertim kishe në këtë fshat. Beqir Thaçi administrator i fshatit Llapushnik, tha se “pasi që ky grup kishte filluar të bejnë propogand për ndertimin e një kishe në fshat, ne kemi organizuar edhe një potecion me nenshkrime të qindrave qytretareve të fshatit kundër ketij veprimi”. Thaçi shtoi se para dy viteve kanë mbajtur edhe një takim më banorët e këtij fshati dhe unanimisht janë shpreh kundër veprimeve të ketij grupi. Sipas burimeve te KD-së u mësua se në Drenicë nuk ka asnjë familje të ketij besimi katolik deri më tani, pos këtij grupi. Në ditën e “gjuma” e premte, besimtaret e fes islame ne të gjitha gjamit sipas Mulla Osman Musliut në një ligjerat para faljes së namazit të kësaj dite janë njoftuar më veprimet e këtij grupi.

No comments: