Thursday, 18 September 2008

Shkolla Fillore "Naim Frashëri", në Gllobar, ende mësim në kontinjer


Bekim Dobra

"Koha Ditore" , Drenas, 3 shtator - Më gjitha premtimet e Ministrisë së Arsmit që në fillim vitin e ri shkollorë 2008/09 nuk do të ketë më shkolla kontinjer, realiteti në shkollën fillore “Naim Frashëri” të fshatit Gllabar të komunës së Drenasit është tjetër. Aty fillimin e këtij viti i shkollorë nxenesit e kan gjetur shkollën vetëm më të demtuar nga viti paraprak për nga vjetërsia e saj. Shkolla nuk i përmbush asnjë standrat të kushteve normale për të evituar një proces mësimorë. Këtë gjë e pohon edhe drejtori i kësaj shkolle Skender Elshani i cili tregon se shkolla që nga ndërtimi i saj nuk ka pasur asnjë riparim as të jashtëm e as të brendshëm. Shkolla ka 366 nxenes dhe në munges të hapsirës, një paralele zhvillon procesin mësimorë në kontinjer. “ Gjëndja e shkollës është jo e mirë, ka vetëm 6 dhoma mësimi dhe një kontinjer, mungon dyshemeja e klaseve, dyert janë krejtësisht të demoluara, dritarët nuk hapën nga vjetërsia janë të bllokuara me gozhda, kulmi është krejtësisht i demtuar sa që era e tij sjell edhe semundje kancerogjene” tregon drejtori Elshani veshtirësit që përmballet më shkollën. Ai shton se nga vjetersimi i kulmit gjatë sezonit të dimrit kulmi edhe pikon nga shirat, ngase ererat e forta ja largojn selenitin nga pullazi. Drejtori Elshani tregon që kërkesat për zgjerim të objektit dhe riparim kanë bërë që nga pas lufta në DKA dhe në Ministrin e Arsimit, por këto kërkesa deri më tani nuk kanë rezultuar më një rezultat pozitiv. Kanë qenë premtimet nga Cartitasi zviceran dhe i Luksemburgut për ngritjen edhe të një kati të shkollës, por gjendja ende mbetet e mjerueshme, thot Elshani. Në një dhomë mësimi, ora zhvillohët më 39 nxenes, këtë veshtirësi për të zhvilluar një proces të mirëfillt mësimor e ndjen mësuesi i lendës se gjeografisë, Blerim Buqinca. Ai tregon se mësimi është tejet e veshtirë të mbahet në kushte normale, pasi që thot se mungojn të gjitha kushtet elemtare në shkollë. “Problem kryesor në shkollë është kushtet dhe ambienti shkollorë, mungon dyshemeja, nxemja, kjo është një ndër shkollat më të paprekurat nga dora investuese e njeriut që nga ngritja e saj, bankat dhe inventari në përgjithesi janë të tipit të moqëm mësimorë” tregon problemet mësuesi Buqinca dhe shton problemin shqetësues tjetër se nga kushtet e dobëta shkollore po braktisin nxenesit këtë shkollë për të shkuar në një shkollë tjeter, pasi që tregon se kan pasur edhe raste që nga pluhuri që shkaktohët në shkollë kanë pasur edhe të helmuar.

Banka Botërore dhuron kabinet të teknologjis informative, nuk ka ku të vendosën

Banka Botërore tregon drejtori Elshani ka ndihmuar më një grant të paisjeve dhe veglave pune për një kabinet të teknologjisë informative, por në munges lokali ato kanë mbetur të pavendosura. Drejtori Elshani nuk ndalet së përmenduri problemet që përmballen më munges lokali në shkollë, ai thot se për dy vite rresht kanë humbur edhe dy gjenerata të parashkollorëve vetëm që nuk kanë pasur kushte objektive. Problem tjetër ka spikatur drejtori Elshani edhe mungesën e trotuarit në rrugën kryesore Drenas- Skenderai, ku thot se që nga pas lufta kanë pasur 6 raste që nxenesit kanë pësuar më fatalitet, ndërsa janë lenduar edhe disa të tjer. Nxenesit e lagjës Dvorani, Binaku dhe Lanve janë të rrezikuar qdo herë nga kalimi i kësaj rruge pa trotuar. Në shkollë thot Elshani mungon edhe stafi professional ku nuk ka petagog, refernt por edhe sigurim i shkollës. Nxenesi i klasës së tetë, Lorik Morina thot se “kushtet në shkollë janë tejet të veshtira, mungon bibloteka, salla e kompjutereve, sallat sportive dhe shumë qka tjetër”. Murat Elshani kryetar i fshatit thot se kërkesa për rregullimin e shkollës është anashkaluar nga ana e zyrtareve komunal, pasi që thot se asnjë investim në fshat nuk është kryer nga mjetet e komunës. “Fshati ka halle të mëdha, por problem kryesor ka gjendjen e shkollës e cila zhvillon një process mësimorë të mjerueshem” ka thenë kryetari i fshatit Elshani i cili ka treguar se fshati është i zhgenjyer nga premtimet boshe. Problemin e shkollës së fshatit Gllabar e ka pranuar edhe i pari i arsimit në Drenas, Arsmi Mehmeti. Ai ka theksuar se një ndër shkollat e vetme që gjendja është tejet e veshtirë e procesit mësimorë është shkolla fillore “Naim Frashëri”, por është ankuar në munges të mjeteve. Përderisa Ministri Hoxhaj përuron shkolla të shumta nepër Kosovë, nga dy e tri nga një fshat, nxenesit e fshatit Gllabar dhe një pjes e nxenesve nga Tërsteniku II dhe të Baicës që ndjekin mësimet në këtë shkollë ende hallë kryesor kanë mungesën e objektit shkollorë.

No comments: