Thursday, 26 March 2009

Grupet vullnetare ndryshojnë gjendjen për mirë në arsim

Projekti i Qendrës së Përparimit dhe Edukimit Arsimor (QPEA) nga Ferizaj jep rezultate në DrenasDrejtori i Arsimit i Drenasit, Arsim Mehmeti, ka thënë Komuna e Drenasit prin me shtrirjen e projekti të grupeve vullnetare që ka si qëllim koordinimin e punëve në grupe edhe në udhëheqje shkollash

Bekim Dobra

Drenas, 16 mars - Drejtoria komunale e Arsimit e Drenasit së bashku më Qendrën e Përparimit dhe Edukim Arsimorë (QPEA) nga Ferizaj dhe më 28 shkollat e kësaj komune, në saj të formimit të grupeve vullnetare si projekt në shkolla ka dhënë rezultate. Drejtori i Arsimit në Drenas, Arsim Mehmeti, ka thënë se DA-ja nё bashkёpunim me QPEA-në nga Ferizaj kishte themeluar nё shtator të vitit 2008 fillimisht 2 grupe vullnetare nga nxёnёsit nё 2 shkolla fillore, më sakt nё fshatin Abri e Epёrme dhe Korroticё e Epёrme si pilotprojektet e para nё Drenas. “Ideja pёr themelimin e kёtyre grupeve vjen si rezultat i bashkёpunimit tё shkёlqyeshёm qё ka DA-ja nё Drenas me QPEA-nё, e cila vepron nё Komunёn e Drenasit me intensitet mё tё madh qё nga viti 2008 dhe falё Kryesisё sё kёsaj qendre, shkollat kanё pёrfituar mbajtjen e disa trajnimeve me tema kryesisht psikosociale nёpёr shkolla”, ka theksuar drejtori Mehmeti. Nga fillimi i trajnimeve të mbajtura, Mehmeti ka thënë se kanё dhёnё rezultate tё mёdha nё 2 shkollat fillore, duke krijuar klimё tё pёrshtatshme psikosociale nё procesin mё tё ndjeshёm arsimor mёsimdhёnie-mёsimnxёnie nё pёrfshirjen e prindёrve nё angazhime maksimale pёr fёmijёt e tyre pёr tё jetёsuar zbatimin e reformave me nxёnёsit nё qendёr me qёllim tё arritjes sё cilёsisё nё arsim qё ёshtё prioriteti kryesor i vendit. Nga tema të ndryshme qё janё mbajtur nё kёto trajnime, njёra nga to qё ka zgjuar interesim tё madh te tё gjithё ka qenë ajo pёr punёn vullnetare, ka thënë drejtori Mehmeti, temё e cila referohet nga libri i dr. Anica Mikush Kos, njё humaniste e njohur sllovene dhe mike e madhe e shqiptarёve, e cila ka qenё nё Komunёn e Drenasit dhe kishte vizituar shkollat. Në të gjitha shkollat e Komunës së Drenasit janë formuar grupet vullnetare, ku secila shkollë ka nga 15 nxënës dhe nga një koordinator mësimdhënës. Deri tashti kёta vullnetarё sipas drejtorit Mehemti, kanё organizuar njё varg aktivitetesh vullnetare nё shkolla e tyre, duke ndryshuar gjendjen pёr tё mirё tё nxёnёsve si nё suksese nё mёsime, ashtu edhe nё vetё ndryshimin e ambienteve shkollore. “Janë themeluan 28 grupe vullnetare nё tё gjitha shkollat fillore dhe tё mesme nё Komunёn e Drenasit, duke shёnuar kёshtu risinё e parё nё Republikёn e Kosovёs”, ka theksuar drejtori Mehmeti. Qёllimi i formimit tё kёtyre grupeve, Mehmeti ka thënë se ёshtё nё radhё tё parё që shkollat tё kenё klimё tё pёrshtatshme psikosociale, e cila do tё krijon mundёsi tё reja tё gjithёpёrfshirjes nё procesin edukativo-arsimor nё ndihmё nxёnёsi-nxёnisin nё fusha tё ndryshme arsimore, krijim tё njё kulture humanitare qё mungon nё masё tё madhe sidomos nё Kosovёn e pasluftёse. “Secili nxёnёs vullnetar nё fund tё vitit shkollor do tё merr njё çertifikatё si dёshmi e angazhimit tё tij, ndёrsa mёsimdhёnёsit koordinatorë do tё pёrfitojnё trajnime dhe çertifikatё falёnderimi”, ka thënë Mehmeti. QPEA-ja që ka mbështetur këtë pilot projektin në Drenas ka siguruar 74 bursa për nxënësit të shkollave të mesme të Drenasit për këtë vit shkollor.

No comments: